Pod Máriinou ochranou
Téma: V časoch socializmu


Naše sestry počas totality rukolapne zažívali, ako ich Panna Mária chráni svojím plášťom. Kryla im chrbát, aby sa mohli nerušene venovať tajným podujatiam pre mládež.
Sr. Mária Svoreňová spomína jeden z ilustračných príbehov:
 Odohralo sa to v mariánskom roku 1987/88. Ako komunita vo Zvolene sme sa rozhodli, že každý mesiac pôjdeme s deťmi na Staré Hory, ktoré boli jedno z mála miest v republike, kde sa dali získať odpustky. Blížili sa Vianoce – bolo mrazivo, veľa snehu a schody boli zaviate, takže sme šli naokolo dlhšou trasou. Stúpali sme nahor v silnom vetrisku. Chceli sme rýchlo pomodliť a ísť na autobus. Už predtým sme totiž boli na omši v kostole, kde bola treskúca zima. Deti chceli hore pri starohorskej Panne Márii zapáliť aj sviečku, ale v takom počasí skutočne nebolo od čoho si tú našu odpáliť.
Stalo sa to vtedy, keď som sa pri modlitbe ešte rozprávala s Pannou Máriou - a ľutovala, že nemám zápalky so sebou (odvtedy už si ich vždy nosím – roky rokúce). Deti začali kričať: „Zázrak!“ Knôtik na jednej zo sviec na stojane totiž zrazu zaprskal a vzbĺkol jasným plameňom.
Podľa mňa to bolo niečo prirodzené – jednoducho niekto tam pred chvíľou bol, vietor jeho sviecu zhasil a potom nanovo rozdúchal. Ale stalo sa to práve vtedy, keď sme to my potrebovali a v tom bol ten „zázrak“.

Akryl na plátne, 50x70
náklady: 150€

Obraz si môžete zarezervovať na

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu