Výsluchy

Téma: V časoch socializmu



Portrét inšpirovali zážitky sr. Marie Bartovej z výsluchov ŠTB. Preto má pozadie obrazu pásikový väzenský charakter, lebo na pozadí vypočúvania vždy hrozilo väzenie. Stena je vytapetovaná aj saleziánskymi krvavočervenými ružami bolesti. Nachádzajú sa tu výroky, ktoré sr. Majka stále dookola opakovala vypočúvajúcim: „Neviem. Nepamätám si. Zabudla som.“
Dôvodom výsluchov bolo, že sr. Marie sa venovala deťom a mládeží, a tiež telesne postihnutým deťom v saleziánskom duchu, požičiavala náboženské knihy a šírila samizdato literatúru.

Sr. Majka spomínala, že z nej nikdy neboli schopní nič dostať, pretože vždy ju pri vypočúvaní chytila taká migréna, že mala v hlave totálne temno. Takže to, čo hovorila, bola momentálne absolútna pravda. Bolesť migrény, ktorá bola zároveň jej záchranou, je zobrazená ako šperky vyžarujúce z vlasov.

Akryl na plátne, 40x50
náklady: 100€


Odpustenie: úsilie aj Boží dar

Téma: V časoch socializmu


Tento obraz nadväzuje na predchádzajúci – s názvom „Výsluchy“.

Majú spoločnú myšlienku aj výtvarný motív.
Na výsluchy sa často používali drastické metódy. Sestry, ktoré ich podstúpili, ešte aj po rokoch znášali následky neľudského zaobchádzania a bolo pre ne – možno v niektorých prípadoch až – celoživotnou úlohou darovať odpustenie tým, čo im toto všetko spôsobili.
Vety, ktoré sú napísané na obraze: Nemusíš tú nenávisť nosiť v sebe. Môžeš odpustiť.

Akryl na plátne, 40x50
náklady: 100€

Obraz už našiel svoje miesto u jednej milej rodinky.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu