Jesenné jazero - noc
Téma: Vysokohorská cirkev za totality


K obrázku pripájame aj príbeh, ktorý sestry zažili počas tajných podujatí v prírode:
V roku l988 sr Kamila Novosedlíková a sr Marie Bartová organizovali duchovné cvičenia pre pätnásťčlennú skupinu dievčat z Malaciek. Bolo to na chate pri Piešťanoch. V prvý deň voľna sa hrali vonku volejbal. Z vedľajšej chaty na nich zvláštne zazerali dvaja muži.
Podvečer, keď sa začali duchovné cvičenia za zastretými oblokmi, sr Kamila zacítila zvonku dym. Išla hore na terasu chaty a tam vidí, ako jeden z mužov zohnutý nazerá cez škáry žalúzií
dnu do domu. Sestrina otázka, či si niečo praje, ho tak podráždila, že začal aj so spoločníkom zúrivo kričať, že sú sektárky a že kazia dievčatá. Vyhrážali sa, že ak do dvoch hodín neopustia chatu, zavolajú žandárov. Sestru Máriu schvátila migréna, takže celú situáciu riešila sr Kamila s dievčatami. Po porade sa dohodli, že sa z chaty cez les vrátia do dediny. Hlavne preto, že tam mal prísť spovedať kňaz a medzi dievčatami bola aj dvadsaťročná vydatá žena v ôsmom mesiaci tehotenstva. Bola to však práve ona, ktorá uprosila a presvedčila všetkých, aby sa duchovné cvičenia dokončili, lebo ona chce privítať svoje dieťatko duchovne pripravená. Duchovné cvičenia sa napokon dokončili v Piešťanoch v jednoizbovom byte. Sr. Kamila je doteraz so spomínanou skupinou v kontakte a z novorodeniatka je dnes už otec krásnej rodinky.

Akryl na kartóne s plátnom, 40x30
náklady: 50€

Obraz si môžete zarezervovať na

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu